• 📅 22/05 - 06/06 - 2014
  • 👤 Gunnar Skjolden

Rundreise i Aserbajdjan, Georgia og Armenia

Denne turen er gjennomført, og ikke lenger aktuell.

Se oversikt over alle våre aktuelle reiser her

En ukjent, fascinerende del av verden. – av Europa! Med en smak av Asia. For ligger ikke Georgias hovedstad, Tbilisi, akkurat der hvor kontinenter og kulturer møtes?

Vår reisebok innleder: - Aserbajdjan var det opprinnelige paradis. Men siden syndefallet i Eden og Noas landkjenning med arken på Ilan Dagi og ilandstigning på Ararat, har det gått litt opp og ned. Aserbajdjan har alltid ligget i skjæringen med andres interesser, makten har gått fra den ene hånd til den andre, romere, partere, persere, arabere, georgiere, mongoler, tyrkere og russere. Ikke bare erobret de, men i middelaldersk tradisjon har de ofte drept eller bortført hele folkegrupper, tatt med seg kvinner og håndverkere til sine egne hovedsteder og flyttet sine egen inn for å dyrke landet. 

I Aserbajdjan er det de tyrkiske innvandringsbølgene med sine nomader som har kommet til å utgjøre hoveddelen av befolkningen. I dag i hovedsak muslimsk (det var en shah av Ardebils ”hvite sauer”-tyrkere som ble konge av Persia og gjorde landet shiittisk), og med et overveldende bruttonasjonalprodukt takket være enorme oljefunn i Det kaspiske hav. ”The deal of the century”, sa Dick Cheney da en olje-for-utvikling-kontakt ble underskrevet på nittitallet. Olje og gass ligger så opp i dagen at åssider står i evige flammer. 

Baku, den kosmopolittiske hovedstaden, er en av verdens raskest voksende hovedsteder, bak bymurene en middelaldersk gamleby, utenfor ligger en århundregammel oljeboom-by, og utenfor disse ligger moderne høyhus i stål og betong og glass. 

Landskapet i Aserbajdjan byr på veldige kontraster, landet er berømt for kaviar og tepper, og har kuriositeter som merkelige muddervulkaner og mystiske ildtempler fra middelaldersk tid. Her er ørkener, vingårder, frukthaver, ekekjerr og dype skoger, snøkledde topper, festninger og dype fjellslukter. – Og et og annet kall til bønn fra en minaret.

Se dagsprogram

Reiseleder

Gunnar Skjolden

Gunnar Skjolden

Gunnar har reist verden på kryss og tvers i årevis, med lengre opphold i Nepal, Israel og Indonesia. Under mottoet "små grupper, store eventyr" reiser Gunnar til land og steder litt utenfor allfarvei. Med andre ord eventyrlige opplevelser i en liten, dynamisk og trygg gruppe.

Se flere turer med Gunnar Skjolden

Beklager, kartet kan ikke vises.

Tilbake til turprogram

Dagsprogram Rundreise i Aserbajdjan, Georgia og Armenia

Dag 1 Oslo - Baku

Tidlig morgenfly med Austrian Airlines til Wien og derfra straks videre til Baku. På vei fra flyplassen til hotellet vårt besøker vi som snarest to oppsiktsvekkende fenomener, det gamle ild-templet Ateshgah, æret fra Zaratustras tid, eller i alle fra attenhundretallet da indiske pilegrimer oppdaget stedet, og så de brennende skråningene av Yanardagh, der jordgass lekker og holder flammer levende. Et spennende første inntrykk av et nytt land!

Dag 2 Baku – Gobustan – Baku

En drøy times kjøring tar oss til Gobustan, der fortidens frodige vegetasjon sørget for jakt- terreng for stenaldermenneskene som bodde i grotter her. Klimaet har endret seg, Kaspihavets kyst er blitt forvandlet til ørken, og stenaldermenneskene huler er falt sammen – og avslører tusentalls ”helleristninger” i form av innskrifter og piktogrammer, fra stenalderen, jernalderen og romersk tid. Var dette Odins hjemtrakter? Tilbake i Baku kikker vi nærmere på byen, en oase av parker og avenyer kranset av alleer, alt skapt av rikdommen etter at oljeeventyret begynte sist på 1800-tallet, og skapt på ny i vår tid. Hamsun ville knapt ha kjent seg igjen! I hjertet av gamlebyen ligger shirvanshahenes palass, mye av det grunnlagt på fjortenhundetallet, i stor grad restaurert i vår tid. Vi utforsker bymurer og porter rundt gamlebyen, som står på UNESCOs verdensarvliste, og vi ser det formidable Jomfrutårnet. Det er en festning fra ellevehundretallet, men fundamentet skal skrive seg fra 2500 år tilbake. Mange historier forklarer Jomfrutårnets navn. Middag med folkedans.

Dag 3 Baku – Sheki

Vi forlater Baku og Kaspiske hav, og ørkenen blir akutt, helt livløs, ”som om Vårherre led av en total bakrus”. Nær veien ligger sølevulkaner, levende påminnelser om at jordskorpen som vi lever på, i høyeste grad er ganske tynn. Langsomt viker ørkenen for fjellområder og dype skoger, elven Kur ligger dypt under oss, alleer av trær deler engene og følger veien, er været godt kommer snødekte tinder til syne. I Maraza ser vi Diri Babas mausoleum, graven til en sufihelgen fra tretthundretallet, og når så fram til Shamakha, karavane- og handelsby gjennom uminnelige tider. Vi ser Yeddi Gumbas, de sju graver, og i Sheki besøker vi den lokals shahs sommerpalass med fresker og glassmosaikker. – En verden vi aldri har hørt om!

Dag 4 Sheki – Lagodekhi – Signagi – Tbilisi

Områdene ved grensen mot Georgia er et naturreservat, Lagodekhi, med dype daler, mørke skoger, høye fosser og glitrende breer. Vi ser vel ikke all verden før vi er ved grensen og forretter de nødvendige formaliteter. Med ett er vi inne i en annen verden, vi er i et av Georgias viktigste vindistrikter. Vi besøker en gammel vinkjeller og får sikkert anledning til å smake på mosten sammen med lunsj fra «mors – og fars» eget kjøkken, hjemmelaget og hjemmetappet! Vi ser festningsbyen Signagi, bygget av armenske håndverkere og handelsmenn for drøyt to hundre år siden. Byen er under restaurering, støvet er ved å legge seg. Vi besøker også St. Ninos grav, viet minnet om den unge kvinnen fra Kappadokia som i AD 337 kom til disse fjerne egner og kristnet georgierne.

Dag 5 Tbilisi – Mtskheta – Gori – Bakuriani

Vi forlater Tbilisi og kjører to-tre mil til Mtskheta, det mystikk-fylte sentrum for georgisk kultur og kirkeliv. Byen har vært Georgias åndelige hjerte siden AD 327. Her er to viktige kirker som begge står på UNESCOs verdensarvliste: Jvari, Det hellige kors, bygget på en høyde utenfor byen, på stedet der St. Nino reiste et trekors da hun kristnet landet, og Svetitskhoveli-katedralen, som etter sigende vokter Jesu kappe. Vi besøker grottebyen Uplistsikhe, en viktig handelsstasjon på Silkeveien. Og så Gori, der Josif Jughashvili ble født, med et interessant museum viet hans liv som Josef Stalin. Herfra bukter veien seg opp gjennom furuskogen til skisportssenteret Bakuriani. Var ikke vinteren slutt allikevel?

Dag 6 Bakuriani – Vardzia – Bakuriani

En flott kjøreetappe fører oss virkelig ut i ødemarka. Veien følger det øvre løpet av Mtkvari / Kur-elven, gjennom trange kløfter og inn i vakre daler, grønne landskaper mellom tørre og ville klipper. Gamle kirker og festninger vitner om tidligere tiders trafikk og behov for å markere eierskap. Byen Vardzia stammer fra ellevehundretallet, ikke bygget, men hugget inn i klippene, som grotter i tretten etasjer, med Maria Himmelfartskirke som sentrum. Det skal ha vært om lag 3000 grotter her, med boliger, små kirker, restauranter - og 25 vinkjellere. Vardzia er et høydepunkt på turen og turen ut dit er en opplevelse av vår.

Dag 7 Bakuriani – Kutaisi

Vi kjører inn i Vest-Georgia og Imerti-provinsen. Her hører vi den gamle greske historien om Jason og argonautene og den gylne skinnfell – det var her det hele skjedde! Her er to katedraler som begge står på verdensarvlisten. Dette er Georgias nest største by, og byen har også et farverikt marked. Vi bor I et privat «pensjonat», enkelt, men rent og ordentlig. Og hyggelig.

Dag 8 Kutaisi – Tbilisi

På formiddagen kjører vi tilbake til Tbilisi, og har ettermiddagen fri til å begynne å gjøre oss kjent i byen.

Dag 9 Tbilisi

Tbilisis historie strekker seg hundrevis av år før Kristus, men grunnlegges formelt av en mytisk konge på trehundretallet e. Kr. Okkupert av persere og arabere blir byen hovedstad for et samlet Georgia i 1122, ødelegges av mongoler, svartedauen og Timor og igjen av perserne, flere ganger. Russerne annekterte Georgia i 1800 og gikk i gang med å bygge en by etter tzarens lest. Få bygninger er eldre enn to hundre år - og allikevel har Tbilisi en gamleby som er vel verd å utforske og hygge seg med, til fots. Vi begynner med Metekhi-kirken, gjenreist igjen og igjen etter planene fra den opprinnelige, bygget sist på 1200-tallet. Synagogen er ”bare” hundre år gammel, Sioni-katedralen i hovedsak fra tolvhundretallet, på murer fra seks hundre år tidligere. Vi kjører opp til Moder Georgia-statuen og vandrer ned til Narikala-festningen, et gammel symbol på Tbilisis strålende forsvar. Byens navn har noe med varm å gjøre, vi besøker svovelbadene, ser det nyåpnede nasjonalmuseet og ender dagen med en spasertur på Rustaveli-avenyen.

Dag 10 Tbilisi – Bagratashen – Yerevan

Vi kjører til Armenias grense, skifter buss og besetning ved Sadakhlo / Bagrataschen, og så er vi i Armenia! Litt sør for grenseposten ligger Haghpat-klosteret som det har ligget siden 976, høyt oppe på pynten over Debet-dalen. Her er kirker og kapeller, gravkamre, klokketårn og dristige broer. - Praktfull beliggenhet og et flott sted. Herfra kjører vi til Yerevan, hvor det skal bli godt å bo i noen dager, med dagsturer fra byen – og litt kortere dager.

Dag 11 Echmiadzin, Matenadaran og brandy

Vi kjører først noen kilometer utenfor Yerevan og besøker Echmiadzin, base for armenernes Catholicos, patriarken for alle armenske kristne. Echmiadzin var hovedstad i Armenia i perioden 180 til 340. På denne tid så St. Gregor Opplyseren en lysstråle falle til jorden, et signal til å bygge en kirke, Armenias første moderkirke, nettopp her, på tuftene av et gammelt hedensk tempel. Blant kirkens relikvier er lansen som en romersk soldat stakk i Jesu side da han var korsfestet. – Et monument utenfor kirken markerer at pave Johannes Paul II feiret den hellige messe her under et besøk i 2001. Tilbake i Yerevan gjør vi en runde for å få et overblikk over byen. En av de eldste byer i verden: Grunnlagt i 782 f. Kr. som en utpost for urartu-riket som hadde sitt kjerneområde ved Van-sjøen i nåværende Tyrkia. Urartu-kongen bygde festningen der Heazdab-elven strømmer ut av en kløft i fjellene og vanner slettene ved foten av Ararat-fjellet. Byen lå hvor flere viktige handelsruter krysset hverandre, og var hovedstad for muslimske khaner og persiske guvernører til den ble annektert av russerne i 1828, og ble omdannet til en tilnærmet europeisk storby, en utvikling som fortsatte under Stalin. Idag har Yerevan en drøy million innbyggere, en moderne by med fin balanse mellom den pulserende urbane livsstil og sans for historien og de gamle røtter. Til tross for sovjetisk byplanlegging har den en viss italiensk sjarme, sies det, med mange friluftskafeer under trærne som kranser brede bulevarder. Nye shopping- og kafestrøk utvikles, og på kvelden danser fontenene. Armenerne må kunne kalles et ”bokens folk”, og en unik samling antikke manuskripter oppbevares i Matenadaran-museet. Det står som en moderne katedral ved enden av en av byens avenyer og bevarer mer enn 17.000 armenske manuskripter og 100.000 dokumenter fra middelalder til moderne tid. Noen av dem utstilles. – Matenadaran får et nytt hjem i 2012, da Yerevan er utnevnt til Internasjonal bokhovedstad av UNESCO. Endelig besøker vi et brenneri og får lære om brandyproduksjonen, med smaksprøver. Brandyen er brent på saft av hvite druer fra Ararat-dalen sammen med rent kildevann. Det fortelles at Winston Churchill så til de grader fikk smaken på armensk brandy da han skålte med Stalin under Yalta-konferansen i 1945, at han bestilte flere kasser hvert år.

Dag 12 Garni og Geghard

Vi skal bedrive litt klassisk arkeologi og ser Garni, et i stor grad gjenreist hellenistisk tempel, viet solguden Helios. Etter at Armenia lot seg kristne, ble stedet sommerresidens for kongefamilien. Templet lå på en høyde som et akropolis, og murene ble bestyrket med 14 tårn Geghard-klostet har fått navn etter den lanse som en romersk soldat stakk i Jesu side mens han hang på korset. Lansen ble oppbevart her i Geghard i generasjoner før den ble flyttet til Echmiadzin. Endelig besøker vi Tsitsernakaberd, det armenske folkmord-museum og –minnesmerke, som dokumenterer og minnes massakrene i 1896 og 1909 og deportasjonene og massemordene i 1915. De døde minnes med en evig flamme.

Dag 13 Sevan

Vi skal utforske det nordlige Armenia. En times kjøring fra Yerevan fører oss opp til det ville høylandet i Gegarkunik, der vi ser det enorme blå ”øye” som kalles Sevan-sjøen. Sjøen ligger om lag 1900 meter over havet, og vi får se om det er vinter eller vår når vi kommer dit. Sovjeterne senket overflaten 20 m da de utnyttet vannet til et kraftverk, dette avdekket gamle festninger, hus og andre funn fra tidligere tider. Senere er vannstanden hevet litt, det gir renere vann og mer fisk. Her er mange monumenter, med Sevan-klosteret på toppen av en høyde som det fremste. Hvilken utsikt, før skyene kommer! En time lenger inn i fjellene ligger idylliske Dilijan, ”Armenias Sveits” – en lett overdrevet betegnelse på en av de fineste regioner i landet. Store ekeskoger, ”setervoller” og bindingsverkshus. Ganske nær, dypt inne i skogen, ligger Goshavank-klosteret, grunnlagt i 1188, ødelagt av Timur og hans hær.

Dag 14 Khor Virap og Noravank

Khor Virap, bare en snau times kjøring fra Yerevan, ligger på en høyde over Araks-elven, med utsikt over beitemarker, storkereder og vingårder, ved foten av Ararat-fjellet. Armenias mest populære fotomotiv? Historien skriver seg helt tilbake til kristningen av Armenia, tidlig trehundretall, under St. Gregor Opplyseren. Kirken er et viktig pilegrimssted den dag i dag. Vi fortsetter mot øst, til Vayots Dzor-regionen, et vilt fjellandskap klemt inn mellom en løsrevet del av Aserbajdsjan og Nagorno Karabakh, en verden av blomster, elveløp, fosser, huler og snø. Få druetyper trives i dette ekstreme klimaet, men areni-druen gir utmerket produksjon. Vi besøker landsbyen Areni med en vinfabrikk som gjerne byr på en smak. Like i nærheten ligger Nye Kloster, Noravank, berømt både for sin arkitektur og for beliggenheten i en glenne ved åpningen av en trang dal.

Dag 15 Ashtarak og Amberd

På sydskråningene av Aragats-fjellet, 2300 meter over havet, der Amberd og Arkashen-elvene løper sammen, ligger Amberd-festningen, som den har ligget siden tusentallet. Ikke en gang mongolene kunne innta den, sies det. En strålende utsikt over Ararat-sletten, festningen behersket gjennom alle tider viktige handelsveier og rike bygder. Et dynasti kalt pahlavouni residerte her, vi skal se deres bad og dere hemmelige rømningsvei. Herfra fortsetter vi til Ashtarak i den dramatiske dalslukten Kasagh, hvor vi ser klosteret Hovhannavank. Her har det ligget, på kanten av kløften, siden sekshundretallet, slått ned i gressbakken som en spiker som hindrer setervollen fra å rase ut i avgrunnen. Klosteret i seg selv er ved et besøk, med fine dekorasjoner og et relieff av Kristus på tronen. Tid for et siste kafebesøk i Yerevan?

Dag 16 Hjemreise

En meget kort natt før hjemreise med Austrian Airways som har avgang mot Wien kl. 04.25. Etter noen timer i transitt går flyet videre til Gardermoen, der vi lander kl. 12.45.

Tilbake til turprogram